Hoe staat het met infectieziekten in Twente?

door Fleur Lansink Rotgerink

GGD Twente ziet sinds juni 2025 een toename van het aantal legionella besmettingen. Legionella is een bacterie die in water en aarde voorkomt. Als iemand die bacterie inademt, kan deze persoon ziek worden. De afdeling infectieziektenbestrijding probeert bij een besmetting altijd de bron te achterhalen om zo verdere verspreiding van legionella te voorkomen. 

Ook zijn er sinds mei 2025 enkele hantavirusinfecties gemeld in Twente, meestal veroorzaakt door het Puumalavirus. Dit virus komt voor bij rosse woelmuizen. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van deeltjes van uitwerpselen van knaagdieren, bijvoorbeeld tijdens het vegen van een schuurtje. Meestal worden mensen niet erg ziek, maar soms kunnen er ernstige klachten ontstaan aan de nier of lever.

Nu de vakantieperiode is begonnen, stijgt het aantal vragen over rabiës (hondsdolheid). Deze zeldzame, maar gevaarlijke ziekte wordt meestal opgelopen in het buitenland na contact met dieren. GGD Twente start binnenkort een voorlichtingscampagne waarin vakantiegangers worden gewezen op de risico’s.

Tot slot zien we een toename van het aantal meldingen van scabiës, vooral in zorginstellingen, maar ook op basisscholen en kinderopvang. GGD Twente heeft een handig stappenplan ontwikkeld voor de behandeling van scabiës. 

Op de Twentse Gezondheidsverkenning worden de actuele infectieziektencijfers uitgelicht. Meer informatie over infectieziekten is te vinden op de websites van GGD Twente en het RIVM.